Поради големата загаденост во Сараево се делат бесплатни заштитни маски

Хуманитарната организација pomozi.ba од денес ќе дели бесплатни хируршки маски на три локации во Сараево, после апел на Заводот за итна медицинска помош на Кантонот Сараево и Федералниот хидрометеоролошки завод на Босна и Херцеговина, упатен до граѓаните да користат заштитни маски.

Поради загадувањето, во Сараево е прогласена состојба на приправност. Како една од заштитните мерки е пропишано намалено движење за ризичните категории (личности со кардиоваскуларни заболувања и опструкции на дишниот систем, деца на предучилишна возраст, стари лица и трудници), особено во утринските и вечерните часови, известува Радио Сараево.

„Покрај самата поделба на маските, важно е да се сврти вниманието на нивната употреба, бидејќи може да се забележи дека на сите им е непријатно да шетаат со маски, иако на тој начин само се штитат себе и своето здравје. Но залудно е, тоа сме ние, таков народ сме и мислиме дека ако имаме маска на лицето сите ќе нѐ гледаат како да сме вонземјани. Но, не е важно дали е тоа смешно, бидејќи како што можеме да видиме, ситуацијата е сѐ полоша и полоша“, пишува во соопштение организацијата pomozi.ba.

Сараевчани ќе можат да земат повеќе маски, и за себе и за членовите на нивните семејства.

„Но, немојте да ги земете и да ви останат во чанта, користете ги бидејќи колку-толку можат да ви помогнат. Секако, овие маски не можат да ве заштитат во потполност, но сигурно е многу подобро да одиме со било каква маска, отколку сосема незаштитени“, апелираат од здружението.

Маските сп FFP3 и FFP2 стандард, кои пружаат голема заштита, ќе се делат на најранливите категории.