Популарната серија „The Queen’s Gambit“ го зголеми интересот за шахот

Серијата „The Queen’s Gambit“ на Нетфликс предизвика голем интерес за шахот по нејзиното прикажување.

Мини драма серијалот, во кој глуми актерката Ања Тејлор-Џој, е претставена девојка што го разбранува светот на шахот со нејзиниот талент во 60-тите години на минатиот век.

Преземањата на апликацијата Chess.com вртоглаво се зголемиле во Соединетите Американски Држави откако серијалот дебитираше минатиот месец.

Меѓу останатите стратешки игри на Ајфон, апликацијата скокнала на 3-то место во САД и на второ место во Велика Британија. Од сите игри во САД, апликацијата „Шах“ се искачила за 256 места од дебито на серијата. Сега е на број 62.

Верзијата на Ајфон има многу повеќе корисници од верзијата на Андроид, за дури 61%.

Популарноста на шахот растеше во текот на последните неколку месеци со појавата на полициските часови поради пандемијата на Ковид-19.

Инаку, „The Queen’s Gambit“ се заснова на роман и засега не се објавени планови за втора сезона.