Поморскиот сообраќај го прави Арктикот депонија со ѓубре, предупредуваат научници

По уште една година на остри климатски влијанија на Арктикот, научниците предупредуваат на ново зло што го погодува регионот: ѓубре.

Со оглед на тоа што регионот се затоплува двапати побрзо од остатокот од светот, мраз кој долго време го прекрива Арктичкиот океан исчезнува, отворајќи нови рути за транспортот. Научниците почнаа да забележуваат како ѓубрето пука во ледената вода или се трупа на плажите во областа на Беринговиот Теснец во Алјаска минатата година, пишува Ројтерс.

„Тоа е директен резултат на зголемените човечки поморски активности“, вели климатскиот научник Рик Томан од Центарот за климатска проценка и политика на Алјаска, еден од водечките уредници на „Арктик Рид Кард 2021“, објавен од Националната управа за океани и атмосфера (НОАА).

Ѓубрето покажува „што климатските промени им дозволуваат на луѓето во регионот“, рече тој.

Помеѓу 2016 и 2019 година, патувањата за риболов, товарни и воени бродови скокнаа за 58% по најфреквентната траса во регионот долж сибирскиот брег, а експертите велат дека сообраќајот дополнително ќе се зголеми бидејќи глобалните температури продолжуваат да се искачуваат.

Со транспортниот сообраќај доаѓа и бучава. Подводните звучни пејзажи на Арктикот станаа посериозни со татнежот на бродовите што минуваат, проблем за морските цицачи кои се потпираат на звукот за навигација и дружење, рече Томан.

Годишниот извештај, објавен на конференцијата на Американската геофизичка унија, забележа нов пролетен рекорд на морскиот мраз во 2021 година, меѓу другите знаци дека климатските промени брзо го трансформираат регионот.

Оваа година, исто така, се забележани првите рекордни врнежи над највисоката надморска височина на Гренланд. И претходно Светската метеоролошка организација потврди нова рекордна висока температура за Арктикот во јуни 2020 година, кога сибирскиот град Верхојанск достигна високи 38 Целзиусови степени.

„Луѓето кои живеат на Арктикот веќе се соочуваат со големи предизвици“, рече коавторот на извештајот Ана Лилједал, климатски научник од Центарот за истражување на климата Вудвел.

Според повеќето годишни показатели, 2021 година не беше извонредна година за затоплувањето на Арктикот. Но, тоа целосно се вклопува со трендот на затоплување далеку над стапката на глобалниот просек. Просечните температури на воздухот беа седми најтопли рекордни во текот на минатата година, но достигнаа рекордно високо ниво за есенската сезона во 2020 година, се вели во извештајот.

И додека годишниот минимум на морски мраз во септември беше 12-ти најнизок рекорд, научниците забележаа дека сите 15 најниски минимуми се случиле во последните 15 години.