Полската влада ќе забранува посвојување деца од геј парови

На луѓето што живеат во истополови парови ќе им биде забрането да посвојуваат деца во Полска дури и како самохрани родители, според новиот закон објавен во четвртокот од националистичката владејачка партија, која ги направи анти-геј-политиките голем дел од нејзината владина платформа, објави Ројтерс.

Како што пишува агенцијата, ова ќе го интензивира судирот меѓу Полска и Европската унија околу ЛГБТИK-правата, за кои ЕУ вели дека мора да се почитуваат во сите земји-членки, но кои Полска ги нарекува закана за нејзината римокатоличка култура и чисто домашно прашање.

Полската влада го објави својот план за забрана за усвојување неколку часа пред пратениците во Европскиот парламент да усвојат голема резолуција за геј права, што се сметаше за директен прекор на неодамнешните политики на Варшава.

Полска веќе дозволува само парови со спротивни полови или самохрани лица да посвојуваат деца. Со промената објавена во четвртокот, властите ќе проверуваат самохрани лица кои сакаат да посвојат и да им забранат доколку тие живеат заедно со некој од ист пол.

„Подготвуваме промена кога луѓето што живеат во соживот со личност од ист пол не можат да посвојат дете, така што хомосексуална двојка нема да може да посвои дете“, рече заменик министерот за правда Михал Војчик, пренесува агенцијата.

Војчик рече дека целта на оваа мерка е да се заштитат децата: „Се работи за безбедноста на детето, за неговата благосостојба“, рече тој. Активистите за ЛГБТИK-права, пак, сметаат дека наместо тоа, децата ќе се казнат со ограничување на посвојувањето.

„Навистина треба да бидете злобен човек за да не им дозволувате на децата дом, без разлика дали тоа би било во истополов или хетеросексуален пар. Децата заслужуваат дом “, изјави активистот Бартош Сташевски за Ројтерс.

Агенцијата пишува дека ограничувања на геј правата, кои се имитираат во близина на Унгарија, се меѓу неколкуте прашања што создадоа несогласувања помеѓу владите на ЕУ и десните крила на власт во овие две поранешни комунистички земји. Брисел исто така се жали дека Варшава и Будимпешта ја ограничиле независноста на медиумите, судовите, невладините организации и академиците.

Во текот на изминатите две години, повеќе од 100 градови и области во Полска се прогласија за „зони без ЛГБТ“. ЕУ одговори со закана дека ќе задржи некои европски фондови од такви градови, кои полската влада понуди да ги замени.

Во резолуцијата на Европскиот парламент, усвоена со 492 гласа „за“ наспроти 141 „против“, се вели: „ЛГБТИК-правата се човекови права“. Ја прогласи целата територија на ЕУ за „ЛГБТИК зона на слобода“, како контра порака на назнаката „без ЛГБТ“ што се користи во Полска.

Владеачката полска партија (PiS) вели дека правата на хомосексуалците се закана за традиционалниот начин на живот во една од најкатоличките земји во Европа. Нејзините критичари велат дека таа се сврте кон политиката на фанатизам за да се држи до власта, особено по изборите минатата година, на кои актуелниот претседател на PiS, Анджеј Дуда, тесно победи со апел до конзервативните гласачи кои потенцираа анти-геј пораки, пишува Ројтерс.