Половина од градовите во Хрватска немаат ниту една улица со женско име

Половина од градовите во Хрватска немаат улица со женско име, а ако имаат, тие се наоѓаат на периферијата, објавија професори од Факултетот за политички науки во Загреб.

„Утврдивме дека машките имиња на улиците и плоштадите со текот на времето станале доминантни во нашите јавни простори каде што мажите се преферираат како актери и толкувачи на важни настани и историјата, истакна Златан Краина“, доцент на ФПЗГ.

Тој вели дека ако постојат улици, женски плоштади или паркови, не само во Хрватска, туку и во други земји, е вистинска реткост.

„Забележавме и дека постои просторна дистрибуција, дека женските имиња се почести на периферијата на градот, а не во центарот каде што е означена единствената вистинска историја“, рече Краина.

Има градови со многу улици наречени по жени, како што се Пожега, Слатина, Чаковац, Опатија и Ораховац.

Најчестите имиња на жени по кои се именувани улиците се Ивана Брлиќ Мажураниќ, Слава Рашкај, Дора Пејажевиќ и Марија Јуриќ Загорка.

 

МИА