[Подкаст] Што е муабетот со новата CRISPR технологија за генетско модифицирање

Замислете дека имате генетска мутација која би можела да предизвика рак, а лекот чини петпари. Дека корекцијата е едноставна, всушност само земате молекуларен скалпел,  ја сецувате клетката, го поправате т.н дефект и повеќе ја нема проблематичната генетска мутација.

Во овој поткаст појаснуваме „Што е муабетот со… новата КРИСПР технологијата за генетско модифицирање. Наш соговорник е Горан Кунгуловски, главниот директор за технологија на „Био Инженеринг“ ДОО и главен истражувач на Лабораторијата за генетика и персонализирана медицина на Клиниката „Жан Митрев“ во Скопје.

Кунгуловски беше еден од говорниците на конференцијата за друштвен активизам ENGАGE 2020. Целата презентација погледнете ја во продолжение.

Ј.Ј.