По 40 години, сините китови се враќаат во Шпанија

Сините китови почнаа да се враќаат на брегот на Шпанија 40 години откако го напуштија, пренесува „Инхабитат“.

Најголемите цицачи во светот се забележани на брегот на Галиција во северозападна Шпанија неколку пати од 2017 година. Прво, морскиот биолог Бруно Диаз забележа син кит во 2017 година, првото видување на синиот кит во Галиција од 1980-тите. Во 2018 година, забележан е друг кит, проследен со уште еден во 2019 година.

Во 2020 година, два кита беа забележани и идентификувани од морските биолози како оние од претходните години. Пред само една недела, друг син кит беше забележан на островите Каза. Дијаз вели дека сините китови го напуштиле брегот на Шпанија поради човечко влијание.

„Верувам дека мораториумот на ловот на китови е клучен фактор“, рече Диаз. „Во 1970 -тите, непосредно пред воведувањето на забраната, исчезна цела генерација сини китови. Сега, повеќе од 40 години подоцна, го гледаме враќањето на потомците на неколкумина што преживеаја “.

Шпанија ја имаше една од најсилните индустрии за лов на китови повеќе од еден век пред забраната. Кога пристигна забраната во 1986 година, сините китови во Шпанија практично исчезнаа.

Враќањето на синиот кит во Шпанија за многумина звучи како добра вест, но некои експерти остануваат скептични. Алфредо Лопез, морски биолог во галициска невладина организација, вели дека враќањето на китовите најверојатно се должи на климатските промени.

„Јас сум песимист затоа што постои голема можност климатските промени да имаат големо влијание врз живеалиштето на синиот кит“, рече Лопез за весникот „Гласот на Галиција“. Лопез се грижи дека ако цицачите се придвижуваат северно од екваторот поради глобалното затоплување, во иднина може да останат без живеалиште.

Дијаз има различно размислување, тврдејќи дека други фактори можат да влијаат на миграцијата на сините китови. Тој забележува дека неодамнешните студии покажуваат дека китовите мигрираат врз основа на нивната меморија за местата каде што биле порано. Тој шпекулира дека можеби се сетиле на домот на нивните предци.

„Во последниве години беше откриено дека миграцијата на синиот кит е водена од меморијата, а не од условите на животната средина“, рече Диаз.