Питач доби отштета од 100 милиони долари за прекумерна употреба на полициска сила

Федералната порота во Атланта му додели 100 милиони долари на питач кој паднал и го скршил вратот откако полицаец употребил шок-пиштол за време на потера, пренесува агенцијата АП.

На Џери Блесингем сега му е потребна деноноќна нега која чини 1 милион долари годишно, а досега има медицински сметки од 14 милиони долари, изјави пред поротниците адвокатот Вен Џонсон.

Поротниците открија дека полицаецот Џон Грабс употребил неразумна сила против Бласингем, кој имал 65 години и барал пари од возачите на 10 јули 2018 година. Тој бил парализиран од вратот надолу и сега има 69 години. Полицискиот оддел на Атланта треба да плати 60 милиони долари, а Грубс треба да плати 40 милиони долари, објавија WXIA-TV и Atlanta Journal-Constitution.

Градот поднел ново барање, предлог што може да ја измени пресудата на поротата.

Конзерваторот на Бласингем, Кит Едвардс, го тужеше градот Атланта и полицаецот Џон Грабс за трошоците за неговите минати и идни медицински сметки.

Џонсон и адвокатот за граѓански права Крег Џонс изјавија дека Грубс ја прекршил политиката на одделот со употреба на пиштол за шокирање на постар човек кој бегал, објави весникот. Во тужбата на Едвардс се вели дека Бласингем бил на улица и барал пари од луѓето кога Грабс и друг службеник пристигнале и го виделе како разговара со возач.

Грабс излегол од патролното возило и му рекол на Бласингем да застане, но тој се преселил од улицата до заштитната шина, а Грабс истрчал кон него, според тужбата.

„Грабс излегува од автомобилот и почнува да го брка мојот клиент – 65-годишен маж – и за што? За потенцијално барање пари од луѓето?“ изјави Џонсон.

Џонсон рече дека градот не направил доволно темелна истрага за однесувањето на Грабс и му дозволил да се врати на целосна должност шест месеци по инцидентот и пред да заврши истрагата.

„Вака полицаецот се извлекува со прекумерна сила“, рече тој пред поротата во својот завршен збор.

Стејси Џ. Милер, еден од адвокатите што ги застапува Атланта и Грабс, рече дека повредите на Бласингем биле трагични, но градската обука и политиката на одделот не се виновни.

Адвокатите на Градот Атланта, кои исто така го застапуваа Грубс, не беа достапни да ја коментираат пресудата, а портпаролот на градоначалникот на Атланта Андре Дикенс одби да коментира, објави весникот.

Грубс се приклучил на полицискиот оддел во Атланта како кадет во декември 2013 година, според евиденцијата на Советот за стандарди и обука на мировните службеници во Џорџија. Тој стана целосен офицер една година подоцна и оттогаш служеше во силите. Тој нема санкции во неговата евиденција и е наведен како службеник со добра состојба од државната полициска агенција за сертификација.