Петтиот De:sonanz носи нова доза електронска музика и медиумска уметност

Фестивалот за електронска музика и медиумска уметност De:sonanz по петти пат ќе претстави врвни артисти од германската и македонската електронска музичка сцена со нивните аудио-визуелни перформанси, настапи во живо и диџеј сетови, филмска програма и една аудио работилница.

Фестивалот ќе биде отворен на 27 септември во Кинотеката на Македонија со филмската програма Visual Music, која ќе ни покаже дека видео-клиповите се и остануваат место за реализација на новите иновативни комбинации на сликата и звукот и дека визуелната музика останува макрокосмос на медиумската уметност на 21 век. Оваа програма се реализира во соработка со Европскиот фестивал за медиумска уметност од Оснабрик.
Освен тоа, ќе бидат претставени резултатите од пиезо-работилницата „Контакт“ во чии рамки неколку локални артисти ќе создадат интерактивна звучна инсталација чии сонични можности ќе можат да ги испитаат и љубопитните посетители.
Петтиот De:sonanz носи нова доза електронска музика и медиумска уметностНа 28 септември во Сити хол центарот ќе свој аудио-визуелниот настап ќе има реномираниот германски артист Уве Шмит алијас Атомтм, за чија импресивна кариера зборуваат бројните изданија и соработки со познати светски артисти, како и разноликите и уникатни стилски експерименти што несомено му го обезбедуваат местото на пионер на електронската музичка сцена. Во Скопје тој ќе го претстави своjот последен албум „ХД“.
На De:sonanz  ќе настапи уште еден исклучителен артист од германската електронска сцена: Кенгдинг Реј, кој на суптилен и ритмичен начин комбинира машини со „вистински инструменти“, вклопувајќи звуци, дисторзии, масивни бас линии, вокали и теренски снимки создавајќи техно музика со мрачна текстура, која секогаш се наоѓа на работ меѓу експерименталната музика и клупската култура.
Програмата ќе ја заокружат локалните артисти: Алавукс, кој ќе се претстави со својот прв соло албум „Футура“, и Б.атл, чија музика ги одразува неговите бројни и разновидни уметнички интереси и искуства.