Петметарски „бегалец на надувување“ заплови по река во Мелбурн

Уметничка инсталација ќе ја буди свесноста кај жителите на Мелбурн, Австралија.

Пет метри високата скулптура на надувување, создадена од белгиските уметници Дирк Шелекенс и Барт Пелеман, заплови по реката Јара.

Ова е прва инсталација на уметниците надвор од Европа, а беше поставена пред Меѓународниот ден на бегалците.

„Бегалецот“ ќе биде изложен до крајот на неделата, a претставува „десетици милиони бегалци кои треба да знаат дека Мелбурн може да биде нивен дом“.