„Перуанска Амазонија“, изложба на фотографии во Археолошки музеј на Македонија

Синоќа во Археолошкиот музеј на Македонија се одржа отворање на патувачката изложба насловена “Перуанска Амазонија”.

Изложбата за посетителите во Археолошки музеј ќе биде отворена до 3-ти октомври, а потоа изложбата биде поставена и во уметничката галерија на НУ Музеј Куманово од 9-ти до 19-ти октомври.

„Изложените фотографии ја претставуваат културата на традиционалните амазонски народи, култура која е поинаква од онаа на западната цивилизација. Фотографиите сведочат за животот покрај реката Амазон кој е практично непроменет со векови поради хармоничниот однос на овие заедници со животната средина“, посочуваат од Археолошки музеј

Изложбата се реализираше во соработка со Почесниот Конзулат на Перу во Македонија и на неа беа изложени 60-тина фотографии од 18 автори. Почесни гости на изложбата беа заменик амбасадорот на Перу во Романија, Карлос Бариос и Почесниот Конзул на Перу во нашата земја, Ненад Јаничевич, врз чија идеја се заснова изложувањето на оваа импресивна збирка пред македонската публика.

Изложбата во музејот ја подготвија вработените Елена Рафајловска и Марјан Јагликовски.