Пазарџиите излегоа на протести против Законот за зелени пазари

Пазарџиите од Зелено пазарче утрово излегоа на протест пред Собрание. Револтирани се поради новиот Закон за зелени пазари кој стапи на сила од стартот на 2019 година и од нив, меѓу другото, бара да обезбедат лиценци за работа.

На голем дел од пазарите има катанци, а оградите се облепени со известување за протест.

Исто така, пазарџии го блокираа и булеварот „Крсте Мисирков“ кај Бит-пазар, па сообраќајот и таму е во прекин.

Според новиот закон, пензионерите, вработените, или пак луѓе кои остваруваат некакви хонорари, нема да можат да работат.

Лиценцата за тезгите чини 3.600 денари, а за втора тезга, продавачите треба да платат дополнителни 2.400 денари.