Пандемијата предизвика најголемо намалување на очекуваниот животен век од Втората светска војна

Пандемијата на Ковид-19 предизвика најголемо намалување на очекуваниот животен век во Западна Европа од Втората светска војна, покажува нова студија, пренесува Гардијан.

Податоците од повеќе од 29 земји што беа анализирани од научниците, повеќето од Европа, САД и Чиле, забележаа намалување на очекуваниот животен век минатата година и напредокот стекнат години наназад.

Најголемиот пад на очекуваниот животен век се покажа кај мажите во САД, со пад од 2,2 години во однос на нивото во 2019 година, проследено со литванските мажи (1,7 години).

Според истражувањата, предводени од научници од Центарот за демографска наука во Оксфорд, Леверхулм, загубите на очекуваниот животен век ги надминаа оние што беа регистрирани околу времето на распадот на источниот блок во централна и источна Европа.

Д-р Хозе Мануел Абурто, ко-водечки автор на студијата вели:

„За западноевропските земји, како што се Шпанија, Англија и Велс, Италија, Белгија, меѓу другите, последен пат вакви големи размери на опаѓање на животниот век при раѓање биле забележани за време на Втората светска војна. ”

Наодите се содржани во труд објавен во Меѓународниот весник за епидемиологија по анализата на 29 земји за кои беа објавени официјалните бројки на смртни случаи минатата година. Вкупно 27 доживеале намалување на очекуваниот животен век.

Минатата недела, британската Канцеларија за национална статистика процени дека очекуваниот животен век за мажите во Обединетото кралство паднал за прв пат по 40 години поради влијанието на Ковид-19. Момчето родено помеѓу 2018 и 2020 година се очекува да живее до својата 79 година, што е намалување од претходно очекуваните 79,2 години во периодот 2015-2017 година.

Абурто рече дека скалата на загубите на очекуваниот животен век е остра во повеќето од овие земји што се проучени, при што 22 од нив доживеале поголеми загуби од половина година во 2020 година.

Мажите доживеале поголемо опаѓање на очекуваниот животен век отколку жените во повеќето од 29 земји. Повеќето намалувања на очекуваниот животен век во различни земји се припишуваат на официјални смртни случаи од Ковид-19.

Д-р Риди Кашјап, друг ко-водечки автор, рече дека истражувачите биле свесни за неколку прашања поврзани со броењето на смртните случаи од Ковид-19, како што се несоодветно тестирање или погрешна класификација.

„Итно повикуваме на објавување и достапност на повеќе поделени податоци од поширок спектар на земји, вклучително и земји со низок и среден приход, за подобро да ги разбереме влијанијата на пандемијата на глобално ниво“, вели тој.