Палмира: Моќни фотографии го покажуваат градот пред и по уништувањето од ИД

Серија фотографии од античкиот сириски град Палмира го прикажуваат степенот на уништување, предизвикано од војниците на Исламската држава, една недела откако беше повратен од нивна контрола.

Групата беше повлечена во неделата, кога на новинарите им беше дозволено да влезат за првпат откако навлегоа владините сили. Фотографиите го прикажуваат вандализмот на ИД врз храмовите и статуите, стари илјадници години.

Фотографиите се дело на Џозеф Еид, кој местото го посетил и во март 2014 година, пред да биде преземено од ИД.

ИД, исто така, уништи древни артефакти и локалитети во други области. Џамии, светилишта и храмови во други места во Сирија, Ирак и Либија, исто така, беа вандализирани од групата.