Отворени работилници за дрег и квир култура со Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас

Локомотива во соработка со ЛГБТИ центарот за поддршка и социо-културниот
центар Комитет организира „THE ULTIMATE“ – серија отворени работилници за дрег и квир култура со Александар Георгиев и Дарио Барето Дамас. Работилниците ќе се организираат во недела 6 јуни во 17:30 часот и вторник 8 јуни во 17:30 часот на просторот на „Комитет“, каде ќе има можност да се разгледаат можностите за нови простори и форми за изразување и растење на дрег културата.

Пријавувањето за учество во работилницата е со едноставно испраќање е-пошта на lokomotivaskopje2015@gmail.com. Во текот на овие работилници ќе се работи на декодирање на квир
потенцијалите поврзани со синхронизација на усните, кои ги гледаме како практика вградена во драг културата каде што може да се случи деидентификација и редистрибуција на значењето на самиот термин.

„Што ако го разбереме синхронизирањето на усните како практика на славење и протест? Кои се процесите во кои популарните референци ни помагаат да ги нарушиме нормативните наративи? Кои се кореографските поетики на синхронизацијата на усните? Дали постоечкиот јаз меѓу изведувачот на усна-синхронизација и „вистинската“ песна може да се смета за носител на потенцијали, и што значи да се помине време таму/на тоа? Како се актуелизираат овие потенцијали? Ќе ги скокоткаме овие прашања во форма на кабаре / бурлеска, односно, како уметнички точки поврзани со синхронизација на усните. Придружете ни
се на патување кон потенцираната интензивност низ реалноста и соништата. Крајната претстава допрва ќе треба да се види“, порачуваат организаторите на работилниците.

Александар Георгиев – Аце е кореограф / културен работник. Тој бил дел од формални и неформални едукативни програми како што се NOMAD, SPAZIO, DanceWeb, 50 Days Fly Low и Passing Through и Kритичка пракса програмата (трета генерација). Тој дипломира на магистерската програма за кореографија на DOCH, Стокхолм, во 2014 година. Истражувал номадски пристапи во однос на работната база, постојано менувајќи се, но во последните 4 години додека работел, дефинирал четири места што ги смета за дом / локалитет (Стокхолм, Софија, Скопје и Тенерифе). Во последно време тој ја иницирал кореографската истражувачка CO -серија. Истражувањето го работи со различни уметнички практики и методи, истражувајќи ги идеите за соживот, хипер и холографија низ призмата на танцот и кореографијата. Тој е член на невладини организации како Локомотива (Северна Македонија), Гараж колектив (Бугарија) и Интеримкултур (Шведска). Тој е исто така член на мрежата NOMAD (балкански земји).

Дарио Барето Дамас е самостоен уметник, – танчер кој работи во областа на танцот и кореографијата. Дарио е со седиште во Софија, Скопје, Стокхолм и Тенерифе. Низ својата работа, Дарио се фокусира на еманципацијата/ независноста на танцот и во просториите на де-контекстуализација / ди-идентификација.
Неговото формално образование се одвивало во Театро Викторија (Тенерифе), Институт дел Театр, (Барселона) и ДОЧ (Стокхолм). Во моментот студира магистерска програма за кореографија и изведба на
Универзитетот Јустус-Либиг, во Гисен. Дарио е член на невладините организации Локомотива (Северна Македонија) и Интеримкултур (Шведска).