Отворен повик за млади уметници на програмата за култура „Инкубатор“

Програмата за култура „Инкубатор“ објави нов отворен повик за аудиција во областа на три категории – современ танц, музика и визуелни уметности, кој трае до 12 март.

Пријавените кандидати – танчари, треба да имаат претходно познавање и владеење на техниката на современ танц. Аудицијата ќе се одржи во форма на класичен час по современ танц, со импровизација на одредена тема која ќе се постави за време на самата аудиција.

Заинтересираните музичари треба да аплицираат со своја кратка, оригинална композиција во траење од најмалку една до најмногу четири минути. Пријавените кандидати треба да имаат претходно композиторско искуство и соодветна подготовка да творат оригинална музика, наменски напишана за современ танц.

Сите заинтересирани визуелни уметници треба да аплицираат со кратка биографија и фотографии од најмалку две, а најмногу четири лични селектирани дела. Избраните ќе имаат можност да создаваат современ визуелен сценски амбиент.

Селектираните „Инкубатор“ уметници ќе бидат вклучени во продукциите на Интерарт културниот центар и Скопје танцовиот театар, кои ќе бидат прикажани на годинашниот Интернационалниот фестивал Танц Фест, како и во месец мај на повеќе сцени во Скопје и низ републиката.

Аудициите ќе се одржат на 14.03.2020 година, во просториите на Сцена Зебра и тоа во 11 часот за музичка продукција, во 12 за современ танц и во 14 за визуелни уметности.

Аплицирањето се врши електронски на овој ЛИНК.