Откриена тајната за тивкиот протест на Јелена Топиќ

Откриена тајната за тивкиот протест на Јелена ТопиќБелградски Телеграф, повикувајќи се на свои извори во Приједор и во Бања Лука, објави зошто Јелена Топиќ цел месец стоеше во центарот на Приједор и молчеше.

Оттаму наведуваат дека станува збор за документарниот филм кој таа го работи како своја дипломска работа. Весникот потсетува дека Јелена, покрај дипломата по економија, исто така е студент на Академијата за уметности.

Топиќ цел месец го предизвикуваше вниманието на медиумите и јавноста стоејќи тивко и неподвижно на плоштадот  во Приједор по 10-13 часа секој ден. Пред два дена таа не се појави на подиумот, а сите се прашуваа што се случи.

„Јелена е дипломиран студент на Академијата за уметности во Бања Лука, на катедрата за филмска и ТВ режија. Таа се запиша на Економскиот факултет, но во текот на втората година сфати дека пресметките не се за неа, но сепак го заврши. Кога дипломираше , конкурираше на Академија на за уметности и беше примена како трета на листата . Таа исто така беше помошник-режисер за претставата „Женидба и давање“ на Народниот Театар РС и самостојно ја режираше претставата „Општа болница”.

Таа работеше и кратки документарни филмови , и секоја година е еден од организаторите на фестивалот за студентски филм ” Dukafest “. Во едно интервју рече дека се повеќе и повеќе се наоѓа во снимањето документарци и дека тоа ја привлекува.

Таа исто така беше кратки филмови и документарци , како и секоја година е еден од организаторите Студентски филмски фестивал ” Dukafest . ” Во едно интервју тој рече дека се повеќе и повеќе наоѓа во документарни филмови и дека тоа ја привлекува.

Сега и остана да сними уште еден дипломски филм и се претпоставува дека едномесечниот протест и служел за прибирање материјал за филмот. Се зборува дека Јелена цело време имала микрофон со себе за да ги снимаи коментарите на минувачите. Пријателите секогаш биле околу неа, ја снимале со камера и сликале со фото-апарат. Сето ова треба да влезе во нејзиниот нов документарен филм.

Инаку, Јелена својот настап го пријавила и во полиција за да не ја вознемируваат. Така Јелена Топиќ очигледно го собрала сиот потребен материјал за својот нов филм, а вниманието повторно ќе го привлече кога тој ќе ја  виде светлината на денот“, пишува Телеграф.

Извор