Откриена причината за проблемите со Samsung Galaxy Note 7

Во текот на официјалата истрага на Самсунг за тоа што ги предизвика проблемите кај паметниот телефон Galaxy Note 7, откриено е дека тоа се случило поради погрешна големина на батеријата и грешки во производството, пишува The Wall Street Journal.

Компанијата информираше дека денес ќе објави официјално соопштение, но WSJ ги објави резултатите од истрагата порано. Самсунг ангажираше три независни фирми за да ја анализираат контролата на квалитетот и синџирот на снабдување, откако утврдиле дека има два проблеми.

Првиот проблем е батеријата, кој е произведен од Samsung SDI. Овие батерии не се вклопуваат правилно во паметен телефон, што доведе до прегревање, а во некои случаи и до палење и експлозија.

Самсунг потоа се сврте кон компанијата Амперекс во Хонг Конг и во брзање да се создадат доволно резерви на телефонот, имало други проблеми, односно грешки во производството.

Galaxy 7 беше повлечен од пазарот на 2 септември минатата година, но производството беше прекинато на 11 октомври, кога се утврди дека проблемот се јавува при замена на уредот.