Откажани 400 летови откако почна најголемиот штрајк на „Рајанер“

Компанијата „Рајанер“ откажа скоро 400 летови, откако започна најголемиот штрајк во историјата на најголемиот светски авиопревозник.

Синдикатите на работниците во Германија, Ирска, Шведска и Белгија најавија дека ќе ги приземјат авионите на 24 часа. Нивните барања се повисоки плати и подобри работни услови.

„Сакаме да покажеме дека стоиме зад нашите барања. Во следните недели и месеци предвидувам повеќе штрајкови, кои може да бидат и спонтани“, изјавил Инголф Шумахер, еден од пилотите во компанијата.

Со штрајкот во текот на летната сезона ќе бидат погодени повеќе од 55.000 патници. Најмногу од нив во Германија – 42.000.

На патниците управата на авиопревозникот им нуди бесплатна промена на терминот на летот или враќање на парите. Дополнителни обештетувања нема да има.

Пред две недели поради штрајкови во Италија, Шпанија, Португалија и Белгија, „Рајанер“ беше принуден да откаже скоро 600 летови со околу 50 илјади патници.