Осмо издание на Subversive Festival во Загреб

Осмото издание на Subversive Festival во Загреб годинава ќе се одржи од 3 до 16 мај под мотото „Простори на еманципација – микрополитики и побуни“. На неколку локации низ градот – кината „Европа“, „Тушканац“ и „Грич“, Културно-информативниот центар, „Загребачко казалиште младих“ ќе се одржуваат филмски проекции, конеференции, Школа на современа хуманистика и Саем на ангажирана книжевност.

Програмата опфаќа преку 50 филмови и гостувања на повеќе од 100 теоретичари, уметници, филмаџии, активисти, политичко-активистички групи и организации.

Осмо издание на Subversive Festival во Загреб

Меѓу гостите за годинава веќе се најавени режисерот Џошуа Опенхајмер, номиниран за Оскар за документарецот „Чинот на убиство“ кој на 12 мај ќе одржи мастерклас во Докукино во Културно-иформативниот центар, потоа италијанскиот правник и активист Уго Матеи, Франциска Марија „Ска“ Келер, германска политичарка и членка на Европскиот Парламент, Куми Наидо, извршен директор на Greenpeace International и други.

Повеќе информации за фестивалот може да се прочитаат на следниот линк.