Операта „Тоска“ вечер во МОБ

Во Македонската опера и балет вечер од 20 часот ќе биде изведена  операта „Тоска“ со сопранистката Весна Ѓиновска-Илкова, баритонот Борис Трајанов и романскиот тенор Калин Братеску во главните улоги, во режија на Огњан Драганов од Бугарија.

Познатото оперско дело на Џакомо Пучини  е приказна за трагичната љубов на Флорија Тоска и сликарот Каварадоси, прекината од злогласниот шеф на полицијата (Скарпија) во Рим, во периодот на движењето за обединување на Италија.

Гостинот од Романија, тенорот Братеску,  минатата година настапи  на отворањето на „Охридско лето“  заедно со  сопранистката Елена Мошуц.

Во останатите улоги на „Тоска’ ќе настапат Ернес Ибраимовски, Драган Ампов, Никола Стојчески, Диме Петров, Димитар Кожухаров, Александра Лазаровска-Василевски. Ќе учествува  оркестарот и хорот на МОБ.

Диригент е Иван Кожухаров од Бугарија, каде што работи како главен диригент и уметнички раководител на операта во Бургас. Сценограф на оперската претстава е Зоран Николовски, а костимограф Марија Пупучевска.