Онлајн петиција против укинувањето на европските ноќни возови

Кон крајот на 2014 година, германскиот национален железнички оператор, Дојче Бан и неговите партнери планираат да ги укинат ноќните возови што сообраќаат од Копенхаген до Амстердам, Базел и Прага, како и помеѓу Париз и Берлин и Хамбург и Минхен.

Онлајн петиција против укинувањето на европските ноќни возови

Во недела, кога ќе сообраќа последниот ноќен воз кон Копенхаген, здружението „Пријателите од Данска“ ќе протестираат на три станици низ градот.

За ова прашање е дискутирано во германскиот парламент , а демонстранти веќе протестираа пред седиштето на Дојче Бан.Онлајн кампањата има за цел да изврши притисок врз Германската железница и другите оператори да го запрат или да го одложат укинувањето на ноќните линии со воз.

Овие патувања опфаќаат големи области од северна и централна Европа што ќе станат недостапни преку воз за оние патници кои не можат или не сакаат да патуваат преку ден.

Едно патување со воз од Лондон и Берлин ослободува 7,6 килограми јаглерод диоксид, додека со автомобил се ослободуваат 180, а со авион 126,5 килограми.

Извор: FOEI