Охридскиот музеј отвора изложба на експонати за лицата со оштетен вид

Заводот за заштита на спомениците и музеј од Охрид отвора изложба на експонати од својата ризница, наменета за лицата со оштетен вид.

Охридскиот музеј отвора изложба на експонати за лицата со оштетен вид

Станува збор за активности во рамки на проектот „Допри ја културата – почувствувај ја уметноста“, што се реализирааат во соработка со шведската организација „Културно наследство без граници“, а со финансиска поддршка од грчката фондација „Ставрос Ниаркос“.

Изложбената поставка што ќе биде поместена во просториите на Куќата на Робевци претставува обид на заедницата да се овозможи подобар пристап и вклученост на лицата со оштетен вид и слепите лица до просториите со музејски збирки и експонати во Охрид.

Во проектот се вклучени Здружението на слепи лица од Охрид, како и волонтери кои во текот на изминатиот период заедно со музејските работници од Охрид поминаа специјална обука за таква намена.

Според најавите од охридскиот Завод и музеј, изложбата претставува почеток на серија наменски активности што ќе им овозможат и слепите лица да бидат дел од културните збиднувања во градот што ги организира националната установа.