Од Скопје до Софија со воз во 2027 година

Бугарската влада го одобри Меморандумот за соработка помеѓу министерствата за транспорт на Бугарија и на Македонија за развој на железничкиот сообраќај. Нашиот источен сосед ја презема обврската да ја догради пругата Софија – Перник – Радомир – македонска граница до 2027 година, објави build.mk.

Македонската влада се обврзува дека трите фази од изградбата на пругата од Куманово до граничниот премин Деве Баир ќе ги заврши до 2025 година. Меморандумот за соработка наскоро ќе се потпише од владите на двете земји.