Нигерија стана првата африканска нација која воведе дигитална валута

Централната банка на Нигерија се приклучи на растечката листа на пазари во развој кои воведуваат дигитални пари за да ги намалат трошоците за трансакција и да го зголемат учеството во формалниот финансиски систем, пренесува Ал џазира.

„Нигерија стана првата земја во Африка и една од првите во светот што им воведе дигитална валута на своите граѓани“, рече претседателот Мухамаду Бухари на промоцијата во Абуџа, главниот град.

„Усвојувањето на дигиталната валута на Централната банка и нејзината основна технологија, наречена блокчејн, може да го зголеми бруто домашниот производ на Нигерија за 29 милијарди долари во следните 10 години.“

Меѓународниот монетарен фонд предвидува БДП-то за најголемата африканска економија да биде 480 милијарди долари во 2021 година.

Издавањето на дигиталната валута, наречена енаира, доаѓа откако Централната банка претходно во февруари ги забрани банките и финансиските институции да вршат трансакции или да работат во криптовалути бидејќи тие претставуваат закана за финансискиот систем.

Од лансирањето на платформата енаира, таа доби повеќе од 2,5 милиони дневни посети, со 33 банки интегрирани на платформата, успешно изработени 1,2 милиони долари и повеќе од 2.000 клиенти, рече гувернерот на Централната банка Годвин Емефиле на промоцијата.

Преку 100.000 преземања на апликацијата енаира се забележани и покрај негативни критики и низок рејтинг. Но вчера, едвај околу 48 часа по лансирањето, паричникот енаира беше отстранет од продавницата на Гугл плеј.

Надлежните изјавија дека причината за тоа е надградба на апликацијата.

„Во моментов се случува надградба од Гугл; обидете се во следните неколку часа“, беше нивното објаснување.

На веб-страницата за енаира, банката ги предупреди корисниците дека нема да биде одговорна за губење или оштетување на податоците.

Дигиталните валути на Централната банка се национални валути – за разлика од нивните сродни криптовалути, како што се биткоин и етериум, кои се ценети, делумно, затоа што не се државни валути. ЕНаира ќе ја надополни физичката наира, која ослабе за 5,6% оваа година и покрај напорите на Централната банка да ја стабилизира валутата.

„ЕНаира и физичката наира ќе имаат иста вредност и секогаш ќе се менуваат по една наира со една енаира“, рече Емефиле.

Се очекува дигиталната валута да ја поттикне прекуграничната трговија и финансиската вклученост, да ги направи трансакциите поефикасни, како и да ја подобри монетарната политика, според Централната банка.

Централната банка на Нигерија во август го избра БитИнк. како технички партнер за да помогне во создавањето на валутата што првично требаше да биде воведена на 1 октомври.

Нигерија им се придружува на Бахамите и на Централната банка на Источните Кариби со тоа што е меѓу првите јурисдикции во светот што воведоа национални дигитални валути. Кина лансираше пилот верзија на својот „дигитален ренминби“ претходно оваа година. Во Африка, државите од Гана до Јужна Африка ги тестираат дигиталните форми на нивното законско платежно средство за да овозможат побрзи и поевтини трансакции со пари, без да ја изгубат контролата врз нивните монетарни системи.