Nick Cave и „Franz Ferdinand“ на Сигет

Новите 5 имиња кои се придружуваат на веќе одличниот line up се Franz Ferdinand и Nick Cave and the Bad Seeds. Исто така, новитети се и !!! (Chk Chk Chk), Noisia и Timbuktu.

За Franz Ferdinand ова ќе биде трето доаѓање на Сигет (претходно беа во 2005 и 2006), но овој пат доаѓаат со нов албум, „Right Thoughts, Right Words, Right Action“, кој е закажан за издавање на 26 август. Освен нивните најголеми хитови („Take me out“, „This Fire“, „Do you want to“, „Walk away“), може да очекуваме и многу повеќе. Дечките во текот на годинава на нивните концерти веќе ги отсвиреа сите песни од албумот, така што ова може да го сметаме за промоција на нивниот нов, неиздаден албум.

Од друга страна, Nick Cave and the Bad Seeds одлично ја започнаа оваа година. Во февруари го издадоа 15-от студиски албум „Push the Sky Away“, кој се здоби со позитивни критики и одлично котира на топ листите Ова ќе биде нивно второ гостување на Сигет фестивалот (во 2005 делеа сцена со Franz Ferdinand) и за овој настап најавија дека ќе биде мешавина од новиот албум и нивните наголеми хитови („Tupelo“, „Red Right Hand“, „Love Letter“)

За повеќе информации :  http://szigetfestival.mk  и официјалната фејсбук фан-страница.

Николај Митрески