Непалските власти забранија влез за индиски пар бидејќи лажеле дека се искачиле на Монт Еверест

Непал издаде 10-годишна забрана за пар од Индија, бидејќи тврделе дека успешно го искачиле Монт Еверест, а нивните фотографии кои биле презентирани на самитот, биле разоткриени со истрага.

Одборот за туризам во Непал, исто така, им ги одзеде сертификатите кои им припаѓале на Динеш и Тарекешвари Ратод, за искачувањето за кое тие тврдат дека го завршиле на 23 мај оваа година.

Парот, и двајцата полициски службеници од западниот индиски град Пуне, се најдоа на насловните страници како првиот индиски пар што се искачил на највисокиот врв на светот заедно.

Сепак, неколку други планинари тврдат дека фотографиите што ги споделил парот се извадени од контекст, а уште еден индиски алпинист од Бангалор вели дека оригиналните слики се негови.

Но, шефот на компанијата со која индискиот пар патувал, инсистира дека нивното искачување е вистинско и дека случајот имал политичка позадина што  ја поттикнала забраната.