Напуштена метро станица во Лондон продадена за 53 милиони фунти

Една станица на подземната железница во Лондон, што е напуштена пред 80 години, е продадена за 53 милиони фунти.

Напуштена метро станица во Лондон продадена за 53 милиони фунти

Засега не е познато кој е купувачот на метро станицата, но познато е дека тој има намера да ја претвори во простор за луксузни станови.

Станува збор за станицата „Бромптон Роуд“ која е лоцирана во центарот на британскиот главен град, во непосредна близина на познатата стоковна куќа „Хародс“.

Станицата е затворена за сообраќај уште во 1934 година, поради мал број патници. Иако одамна затворена, таа им е добро позната на Британците, а посебно на жителите на британскиот главен град, по нејзиното историско минато.

Напуштена метро станица во Лондон продадена за 53 милиони фунти

Во нејзините подземни коридори, во текот на Втората светска војна бил сместен центарот кој раководел со против-воздушните операции за одбрана на Лондон од нападите на германската нацистичка авијација. Во оваа некогашна станица на лондонската подземна железница, едно време бил чуван и испрашуван и хитлеровиот помошник Рудолф Хес, кој на почетокот од војната побегна со авион во Велика Британија.

Не е прв пат, затворените станици да се преадаптираат за други потреби, но досега немало случај една метро станица да се уреди за луксузни и скапи станови.