Наместо на печалба во Германија, студенти тврдат дека се измамени од агенција

Над 150 студенти од неколку градови од Македонија велат дека се измамени од македонската туристичка агенција „Венера Камаловски”,со седиште во повеќе градови во земјата. Според нив, од агенцијата им ветиле работа во Германија во бутиците на „Зара” и во рестораните на „Бургер Кинг”, но тоа никогаш не се случи, иако платиле за услугата.

Тие сега си ги бараат парите назад, околу 250 евра (првата од двете рати) кои ги дале за аплицирање и документацијата која им била потребна за да добијат дозвола, со што ќе можат да работат во Германија. Но, од агенцијата ни глас, ни трага, велат тие.

„Цело време ни се кажуваше, утре, до петок, до наредната недела, до први, цело време ни ветуваа, но дозволи нема. До сега стигнале само 8 дозволи од повеќе од 150 апликанти, на тие кои што им стигнаа им беше кажано дека не може да почнат со работа бидејќи се чекаат да стигнат сите дозволи, за сите студенти одеднаш да почнат со работа, вели Иван Макров еден од студентите кои аплицирале за работа во компанијата „Зара“ во Германија, за „А1он“.

Студентите и нивните родители се обиделе да го контактираат директорот на агенцијата Емран Камаловски, бидејќи тој првично им ветил дека постојано ќе биде достапен, но тој сега не одговарал на нивните повици и пораки.

Тие утрово дојдоа во Скопје пред седиштето на агенцијата, но ги пречека известување дека вработените се на колективен одмор.

Директорот Кемаловски тврди спротивно на обвинувањата на студентите. Тој во изјава за А1Он вели дека парите им биле вратени на сите студенти и дека се работи за манипулација од нивна страна. Во врска со избрканите студенти кои веќе се во Германија , Кемаловски вели дека на нив не им е битно да сработат, туку да наштетат.

„Студентите биле избркани поради тоа што не се снашле доволно добро и за тоа агенцијата воопшто не е виновна, но ние ќе се обидеме да им најдеме нова работа на оние кои добиле откази“, вели Кемаловски за А1Oн.

Во продолжение, Радио МОФ интегрално го пренесува писмото на еден од измамените студенти, испратено до нашата редакција.

Јас сум студент кој аплицираше за работа во СР Германија (Burger King) преку агенцијата за посредување при вработување Венера Кемаловски (агенцијата е со седиште во Битола, а има свои канцеларии и во Скопје, Струмица и Штип). Аплициравме заедно група од 7 студенти, при крајот на јануари годинава, во канцеларијата во Штип. Не викнаа на интервју на 8ми февруари во Штип, во просториите на агенцијата. По интервујто, ни кажаа дека сите 7 од нас го имаме поминато интервјуто и потпишавме договор со агенцијата,  неколку минути по завршувањето на интервјуто. При тоа, ни кажаа дека за апликативни трошоци, треба да платиме по 1.500 денари. Парите ги плативме НА РАКА и за истите не ни беше издадена фискална сметка. Ни рекоа дека бидејќи интервјуто ни е успешно поминато, само треба да ги однесеме потребните документи и нашето заминување на работа во Германија е веќе сигурно и обезбедено. Датумот на кој ни рекоа дека најверојатно ќе започнеме со работа во Германија беше 15-ти јуни.

Откако ги однесовме потребните документи, за кратко време не известија дека ќе треба да одиме на уште едно интервју во агенцијата во Штип. Иако првично не беше предвидено, отидовме и на тоа дополнително интервју, после кое ни беше кажано дека ниеден од нас нема доволно познавања од германски јазик, па сите ќе мораме да уплатиме по 3.900 денари на сметка на агенцијата Венера Кемаловски, а тие преку онлајн-курс ќе не научат германски јазик. Направивме како што ни кажаа, уплативме по 3.900 денари, а за доказ ни побараа да им пратиме слика од уплатницата на мејл или на некој од фб-профилите на агенцијата ( ги имаат неколку). 

Како што одминуваше времето, од агенцијата ни бараа и дополнителни документи, кои претходно не беа предвидени. Покрај тоа што бараа студентски легитимации преведени на германски и заверени на нотар, ни бараа и некои помалку чудни работи, како на пример Уверение за неосудуваност?! Колку и да беа чудни некои од барањата, не се противевме и сите ние седуммина редовно и уредно ги извадивме сите документи кои ни ги бараа од агенцијата ( а кои на нив им ги бараат од Германија, заради одредени причини). Вадевме документи, преведувавме, заверувавме на нотар, се разбира се тоа на наш трошок ( иако првично непредвидено).

Од агенцијата ни кажаа и дека од причини што сме голема група, нема да работиме во ист ресторан, туку ќе не поделат во две групи, четворица од нас ќе бидат во едната, а другите тројца во другата група. Едната група би работела во еден ресторан во еден град, а другата во друг град.  Без никакво негодување се согласивме и со ова. За кратко време, на четворицата кои беа во едната група им се јавија од агенцијата и им кажаа дека одредени документи им се згрешени и дека треба повторно да ги извадат и повторно да ги однесат. Ова беше доста сомнително и дискутабилно, затоа што сите документи ги вадевме заедно, како група и се беше исто за сите седуммина. Но и покрај тоа, без противење, се што требаше беше повторно извадено и секако на наш трошок беше повторно однесено во агенцијата.

Кога веќе наближуваше 15-ти јуни, датумот кој од агенцијата беше посочен како датум на кој ќе почнеме со работа во Германија, од агенцијата почнаа да не се јавуваат на нашите повици. Неколку дена пред 15-ти, бевме известени дека работните дозволи доцнат и најверојатно нема да стигнат до 15-ти, а без нив не можеме да почнеме со работа. На нашите прашања зошто е тоа така, тие одговараа дека има промени во законите во СР Германија, за кои тие биле известени со задоцнување. Иако прашувавме, не добивме одговор кој е законот кој е изменет. 

Од агенцијата продолжија да одбегнуваат да одговараат на телефонските повици, како и на пораките на фејсбук. Оттогаш вработените се помалку не известуваа за новостите, а палката ја презеде сопственикот на агенцијата, Емран Кемаловски. Лично тој не уверуваше дека вината е во Германија, а не во неговата агенција и лично тој не уверуваше дека работните дозволи ќе ни стигнат најдоцна до 30ти јуни, така што ќе можеме да започнеме со работа од почетокот на јули. 

Кога видовме дека од агенцијата повеќе не одговараат на повиците, започнавме што почесто да одиме лично во канцелариите и да бараме одговори на прашањата кои некој мораше да ни ги одговоризошто сеуште немаме добиено работни дозволи, каде е проблемот и ќе добиеме ли воопшто работни дозволи?  

Така, еден ден (8ми јуни) во Фејсбук-групата во која членувавме сите студенти, како и сопственикот и вработените во агенцијата, и која служеше како место на кое ги добивавме сите новости и информации, сопственикот на агенцијата, Емран Кемаловски постираше објава која само по неколку секунди ја избриша. Најверојатно затоа што местото не и беше за групата во која членуваме и студентите, туку пораката беше наменета само за вработените. Имено, во таа порака тој им дава насоки на вработените, како да постапуваат и како да не лажат, затоа што „сезоната била започната и дневно ќе се соочувале со многу револтирани странки. Понатаму, тој им вели на вработените: на оние странки кои им се сомнителни, да им наплаќаат со фискален апарат, а сите други да плаќаат на рака

Се обидовме да го прашаме сопственикот што значи тоа, но тој секој наш коментар, секое наше прашање и секоја наша објава во групата поврзани со таа објава ги бришеше за неколку секунди. После тоа, на групата беше забрането да се коментира на секоја негова објава, а ние не можевме да објавуваме, туку само да читаме што тој објавува. Во приватни пораки на фејсбук, сопственикот дури и се закануваше дека ако се објавува за таа негова порака, ќе настанат конфликти. 

Принтскрин од објавата на директорот Камаловски во Фејсбук групата

На 21ви јуни, сопственикот Емран Кемаловски објави дека се стигнати СИТЕ работни дозволи и дека секој од нас поединечно ќе бидеме повикани во канцелариите на агенцијата и ќе си ги подигнеме дозволите, по што можеме да работиме. Но по само 2 дена, одреден број од нас ( по 1-2ца од речиси секоја група) бевме телефонирани од вработени во агенцијата и ни беше кажано дека и покрај објавата на сопственикот, нашите дозволи не се стигнати. Стигнати се само неколку, а за останатите треба да се почека одреден период. Кога го прашавме сопственикот колкав е тој период, тој рече дека за 3-4 дена се ќе се реши и сите дозволи ќе пристигнат. На 26ти јуни, во телефонски разговор, сопственикот не извести 2ца од нашата група дека сме одбиени, нема да добиеме дозволи и нема да работиме. На прашањата како и зошто тоа се случило, која е причината за тоа, тој само кратко и дрско одговори дека нема причина и дека ние едноставно нема да работиме во Германија.

Нашата судбина ја делат уште многу студенти, а иако сопственикот Емран Кемаловски лично вети на 27ми јуни дека парите кои ги имаме дадено во целата постапка (трошоците за сите документи, курсеви, обуки) а кои изнесуваат над 10.000 денари ќе ни бидат вратени за ДВА ДЕНА, сепак парите до денес сеуште не се вратени“, стои во писмото на студентот.