НАкС ќе поднесе претставки против организаторите на изборите за ректор на УКИМ

Независниот академски синдикат НАкС соопшти дека ќе поднесе претставки против организаторите на, како што велат, противзаконските избори за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“.

Тие алармираат дека во текот на изминатото деноноќие, на само неколку дена пред закажаните избори за ректор на УКИМ, претседателот, членови и заменици-членови на Универзитетската изборна комисија си поднесоа оставки, а Државната комисија за спречување на корупција соопшти дека има повеќе правни недостатоци во постапката за избор на ректор на Универзитетот.

„Согласно укажувањето на ДКСК, веднаш по завршувањето на вонредната состојба започнуваат да важат забраните предвидени во членот 8а од Изборниот законик и членот 34 од Законот за спречување на корупцијата и судирот на интереси, со кои се забранува „да се започне постапка за вработување на нови лица или постапка за престанок на работен однос во државни и јавни институции, а започнатите постапки се ставаат во мирување, освен во случаи на итни и неодложни работи“.

Продолжувањето на активностите за избор на ректор додека траат парламентарните избори претставува грубо прекршување на Изборниот законик. Затоа, Независниот академски синдикат до ДКСК ќе поднесе претставки за прекршување на Изборниот законик против деканите, директорите, членовите на Универзитетската изборна комисија, членовите на изборните комисии на единиците и/или сенаторите кои на било кој начин ќе земат учество во понатамошната постапка за избор на ректор, вклучително и во евентуалната постапка за избор на нови членови на Универзитетската изборна комисија“, велат од НАкС.

Тие појаснуваат дека известувањето на ДКСК доаѓа по извршениот инспекциски надзор од страна на Државниот просветен инспекторат.

„Иако заклучоците од надзорот на ДПИ се испратени на 18 јуни, Министерството за образование и наука сè уште нема донесено решение со кое ќе постапи според насоките на ДПИ и ДКСК. Оттука, бараме од министерот за образование и наука, гн Арбер Адеми, да ја заштити законитоста на постапките и да донесе решение со кое ќе се стопира изборот на ректор и ќе се побара отстранување и на другите  правни  недостатоци во спроведената постапка. Доколку министерот Адеми не донесе соодветно решение во најкраток рок ќе сметаме дека тој се става во заштита на противзаконскиот избор на ректорот, при што со недејствување ја загрозува универзитетската автономија“, додаваат од НАкС.