Најскапи градови во светот се Осло, Копенхаген и Стокхолм

Престолнините на Норвешка, Данска и Шведска – Осло, Копенхаген и Стокхолм – се најскапите градови за шопинг во светот, според меѓународна студија изготвена од сајтот „Прајсранер“.

Најскапи градови во светот се Осло, Копенхаген и Стокхолм

Овој сајт за споредба на цени испитал колку 25 различни продукти чинат во 32 града ширум светот.

Убедливо најскапа „кошничка“ – која меѓу другото содржи електроника, облека, детски играчки, хигиенски и прехранбени продукти е во Осло.

Едно кафе, на пример, во Стокхолм, чини 35 шведски круни, или околу 4 евра. Само четири градови имаат поскапо кафе од Стокхолм, а најлошо е во Копенхаген, каде што едно кафе во просек чини околу 5 евра.

Лондон е пласиран во средина на листата, на 13 место, а Њујорк е на 19-то, додека трет на листата на најефтините градови е Варшава. Најевтин град според резултатите на споменатото испитување е Бомбај во Индија.