Најчудните закони за пиво во светот

Колку често може да се види пијан Шкотланѓанец во близина на една крава? Никогаш, тоа е нелегално. Во зависност од земјата, пиење пиво може да биде нелегален и збунувачки бизнис.

Најчудните закони за пиво во светот

Еве некои од најчудните закони за пиво во светот:

Нигерија

Во Нигерија е забранет увозот на пиво, како и неговото производство. Но, ако некаде сепак го најдете или купите, можете слободно да го испиете, само ако сте постари од 18 години.

Небраска

Во оваа американска држава важат неколку необјасниви закони за пиво, меѓу кои и оној дека е нелегално да продавате пиво на приватен имот, ако притоа не правите лонец чорба. Пивопијците иронично коментираат: во законот не е објаснето дали истото важи и во случај да го подгревате ручекот од претходниот ден.

Еве некои од најчудните закони за пиво во светот:

Алјаска и Охајо

На Алјаска е забрането да им давате пиво на лосовите, веројатно затоа што не поднесуваат алкохол. Меѓутоа, во Охајо е сосема во ред да го споделите пивото со некоја риба, под услов да не ја опиете.

Ајова

Ако планирате да пиете пиво во кревет со сопружникот за да се опуштите, водете сметка да не земете повеќе од три голтки, бидејќи во спротивно ве чека парична казна.

Еве некои од најчудните закони за пиво во светот:

Русија

До пред неколку години, пивото не се сметаше за алкохолен пијалак во Русија, бидејќи процентот на алкохол во пивата беше помал од 10 отсто. Пивото важеше за прехранбен производ и можеше да се продава во секое време од денот и да се пие во јавност. Иако последниве години законите се построги, забраната за конзумирање и продажба на алкохол на лица помлади од 18 години и понатаму се толкува многу растегливо.

Шкотска

Со поблаги закони од другите делови на Обединетото Кралство, Шкотска, сепак ги зема нивните закони за пиење многу сериозно. Таков е законот според кој пијан човек не може да поседува крава.

caw

Канада

Во регионот Саскачеван во Канада е забрането да се пие вода со кригла пиво, но тоа не важи и за другите делови од државата.

Тексас

Своевремено, во Тексас било забрането да се поседува енциклопедијата Британика, бидејќи во неа можел да се најде рецепт за производство на пиво дома.

Австралија

Во Западна Австралија важи крајно бизарен закон – забрането е да се пие лименка пиво меѓу гради. Казната за оние кои ќе го игнорираат правилото е 1.000 австралиски долари.

Извор: News.com.au