Над 700 илјади луѓе бараат отстранување на полскиот европратеник поради сексистичката изјава

Седумсто илјади лица потпишаа меѓународна петиција со повик кон Европскиот парламент да санкционира полски европратеник, кој изјави дека жените треба да заработуваат помалку од мажите, бидејќи се послаби, физички се поситни и се помалку интелигентни.

Јануш Корвин Мике освен тоа упати нацистички поздрав во салата на европската институција.

Светското движење за заштита а граѓанските права„Аваз“ ја покрена на Интернет оваа иницијатива против европратеникот од крајната десница.

„Сакаме ЕП да го отстрани Корвин Мике по зборовите со омраза, кои ги изрече на адреса на жените и мигрантите и откако направи нацистички поздрав во салата во средата, на Меѓународниот ден на жената“, стои во петицијата.

„Тие активности се нарушување на правилата на Европскиот парламент и се во расчекор со вредностите на ЕУ, се додава во текстот.

Седумдесет и четири годишниот Корвин Мике бил санкциониран во минатото од ЕП поради расистички коментари и изјави за Холокаустот.