Над 300 илјади луѓе во Финска стапуваат во дводневен штрајк

Над 300.000 работници во Финска денеска започнуваат со дводневен штрајк во знак на протест против планираните реформи на пазарот на труд на десничарската влада и предложените кратења на системот на социјална помош, пренесува Данас.

Компаниите и синдикатите рекоа дека штрајковите во четврток и петок се очекува да заглават голем дел од воздушниот сообраќај, да влијаат на производството на рафинеријата за нафта и да затворат многу продавници, фабрики и градинки.

„Планот на Владата е безобѕирен. Прво, правото на штрајк ќе биде сериозно ограничено, а потоа ќе се протуркаат остри намалувања“, изјави претседателот на најголемото синдикално здружение САК, Јарко Елоранта.

Во последниве месеци, синдикатите протестираа против владините планови да ги ограничи политичките штрајкови и да го олесни раскинувањето на договорите за работа.

Синдикатите истакнаа дека се подготвени за долга борба доколку е потребно, заканувајќи се со дополнителни штрајкови доколку владата не отстапи.

Сепак, владата, која ја презеде функцијата минатата година, инсистира на тоа дека Финска мора да ја зголеми продуктивноста и да го намали фискалниот долг.

Работниците што штрајкуваат сочинуваат околу 13 отсто од 2.29 милиони луѓе вработени во Финска, според официјалната статистика од 2023 година.