Над 200 луѓе позираа голи покрај Мртвото Море, алармирајќи на климатските кризи

Над 200 луѓе прекриени само со бела боја за тело, продефилираа низ пустина во јужен Израел за да ја подигнат свеста за влошената состојба на Мртвото Море, пренесува Индепендент. Оваа акција беше поттикната од американскиот уметник Спенсер Туник.

Волонтери, на возраст меѓу 18 и 70 години, вчера се распоредија во 10 редови и чекаа инструкции од уметникот, кој беше качен на скала со мегафон и камера.

Волонтерите, мажи и жени, стоеја боси на кафеави ридови со поглед на морето. Туник вели дека избрал да ги покрие моделите со бела боја за да потсетува на библиската приказна за сопругата на Лот, која наводно се претворила во статуа од солен камен.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by SPOT it (@spotit.co.il)

Проектот беше дел од иницијативата за поддршка на формирањето на планираниот музеј на Мртво Море во израелскиот град Арад.

Ова беше трет ваков уметнички проект на 54-годишниот фотограф на брегот на најсоленото водно тело во светот. За време на неговиот прв проект во 2011 година, тој имаше 1.200 луѓе, додека само 15 луѓе учествуваа во 2016 година.

„Луѓето се плашат од голи луѓе“, рече Туник за весникот „Ерусалим Пост“ за време на неговата посета на градот минатата недела, за да зборува за неговиот нов проект.

„Се надевам дека овој проект ќе го претстави телото како фактор за промени што ќе привлече внимание за еколошките проблеми во областа на Мртвото Море “, рече тој.

Уметникот беше гостин во Министерството за туризам во земјата и неговите трошоци, вклучувајќи ги и уметничките дела, беа покриени од владата.

Во меѓувреме, проектот беше критикуван од конзервативните лидери во земјата кои бараа владата да го повлече спонзорството. Но, градоначалникот на Арад, Нисан Бен Хамо рече дека самото присуство на Спенсер е „подарок“ за него.

Мртвото Море се наоѓа помеѓу Израел и Јордан. Морето се повлекуваше околу четири метри секоја година. Во последните три децении, нивото на морето се намали за речиси 30 метри.

Реката Јордан, неговиот примарен извор на вода, е пренасочена за земјоделски и други намени од Израел, Јордан и Сирија. Еколозите во раните 2000 -ти предвидуваа дека Мртвото Море ќе исчезне до 2050 година ако нивото на водата продолжи да опаѓа.