Начини на кои самите ги забавуваме своите компјутери

Проблемот поради кој имаме бавен компјутер најчесто се сопствените лоши навики, од кои дел ќе ги наведеме во продолжение:

Не користете или не сте го ажурирале вашиот антивирус

Ако користите Windows 10 и немате инсталирано антивирус, не грижете се. Повеќе или помалку. Оперативниот систем е опремен со релативно висок квалитет на безбедносен пакет за да ве заштити од најчестите закани. Ако посетувате ризични страници, а немате инсталирано антивирус, време е да го инсталирате. Исто така, во овој случај, потврдете дека вашата програма за безбедност е неодамна ажурирана. Нови закани се случуваат секој ден.

Инсталирате се без размислување

Колку пати сте започнале инсталација и без да размислувате сте кликнале „Next”? Голем број корисници на компјутери едноставно ги игнорираат суптилните понуди што покрај посакуваната инсталација, на компјутерот симнувате се и сешто. Внимавајте на сите елементи при инсталирањето на програми.

Не користете јаки лозинки

Во случај тоа да не ви го кажале веќе сто пати – немојте да ги користите истите лозинки на повеќе страници. Ако хакер ги добие вашите податоци, со таа една лозинка ќе може да направи апсолутен неред во вашите онлајн профили. Она што треба да направите е да ги менувате со активирање на менаџерот за лозинки.

Не го исчистивте компјутерот

Кога последен пат го отворивте куќиштето на вашиот компјутер? Чистењето на прашината и нечистотиите на бројни вентилатори и кулери во внатрешноста на куќиштето во голема мера ќе го подобри „здравјето” на вашиот компјутер. Првиот знак на „подобра состојба” е тоа што работи потивко.

Вие не го проверувате слободниот простор на дискот

Доколку нема слободен простор на системскиот диск, очекувајте прилично голем пад на перформансите. Недостатокот на простор е еден од најчестите „убијци” на брзите дискови. За да ослободите простор, отстранете ги излишните програми и вчитајте ги сите документи на надворешни уреди како што се USB или оптика.

Имате инсталирано неколку активни антивирусни програми

Овој проблем е почест отколку што мислите, а неговото решение е релативно едноставно – одлучете се за еден безбедносен пакет и деинсталирајте ги другите. Има големи шанси дека по отстранувањето на „вишокот” антивирус компјутерот ќе работи многу побрзо.

Никогаш не ги „чистите“ вашите веб прелистувачи

Овој многу чест начин на забавување на компјутерот вклучува ненамерно чистење на т.н. кеш во прелистувачот. Кешот е преземена содржина што вашиот компјутер ја користи за побрзо да ги вчита страниците што често ги посетувате. Оваа папка многу често знае дека остане затрупана со податоците што никогаш не ги користите. Секој пребарувач има опција за бришење, а постапката е релативно едноставна.