Музејот Метрополитен во Њујорк понуди бесплатни книги онлајн

Прочуениот њујоршки музеј на уметностите Метрополитен од неодамна ги нуди сите свои изданија поврзани со историјата на уметноста бесплатно, на својата веб-страница. Во каталогот се вкупно 422 книги, кои можат да бидат непроценлив ресурс за студентите по историја на уметност, историчарите или за секој кој е заинтересирани за уметничкото богатство на минатото.

Изданијата на Мет публикации, издавачката куќа на музејот, можат да се пребаруваат, да се читаат онајн или да се спуштаат, а сето ова е комплетно бесплатно. Книгите кои се нудат се од најразлични теми о области на уметноста – тука ќе ги најдете:   American Impressionism and Realism: The Painting of Modern Life 1885–1915Leonardo da Vinci: Anatomical Drawings from the Royal Library,  Chess: East and West, Past and PresentModern Design in The Metropolitan Museum of Art 1890–1990 или Wisdom Embodied: Chinese Buddhist and Daoist Sculpture in The Metropolitan Museum of Art.

Минатата година, Метрополитен ја понуди за бесплатен даунлоуд и користење својата колекција од 400.000 фотографии на уметнички дела.