МТСП и оваа зима ги отвори прифатните пунктови за бездомни лица

Министерството за труд и социјална политика и оваа зима ги стави во функција четирите прифатни пунктови за бездомни лица низ државата, поради најава за намалување на температурите. Во функција се ставени прифатните пунктови во Скопје, Битола, Струмица и Струга.

Од МТСП истовремено апелираат до граѓаните, доколку забележат бездомно лице, да пријават на дежурните телефонски броеви за да биде сместено во некој од прифатните пунктови.

Пријавувањето може да се прави  на следните телефонски броеви: Скопје: 071 733-171, 071 411-908, 071 261-778; Битола: 070 791-770; 071 397-272; 071 397-875; Струмица: 070 381-660; Струга: 070 317-612, 046 781-733.

„По пријавата на овие телефонски броеви мобилните тимови од Центрите за социјална работа и на Црвениот крст излегуваат на терен и ги згрижуваат бездомниците во неколку пунктови во Скопје и низ Република Северна Македонија каде што добиваат чиста облека, топол оброк, греење и лекарска помош. На лицата коишто одбиваат да се сместат во некој од пунктовите им се дистрибуира вреќа за спиење, ќебе, облека, храна“, соопштуваат од МТСП.