Морган Фриман продуцира краток документарен филм за велешките тинејџери и лажните вести

„Продавање лаги“ е краток документарен филм за лажните вести, начините на кои преку алгоритмите на Фејсбук стануваат достапни до милиони корисници, но и за мрежата тинејџери од Македонија, кои во најголем дел потекнуваат во Велес и нивното влијание врз резултатите од претседателските избори во САД од 2016 година.

Филмот е резултат на соработката на Морган Фримен и продукциите „Ајворкс“ и „Ревелејшнс Ентертејнмент“. Режисерка на филмот е Лесли Ајврекс, која во 2006 година била номинирана за „Оскар“ за краток документарен филм „Рециклиран живот“.

Во него посебен фокус има Велес и тинејџерите кои преку лажните вести заработија пари преку сервисот „Адсенс“ на Гугл.

Selling Lies Documentary Short

‘Selling Lies’ is a documentary short about the network of teenagers in Macedonia whose fake political news stories made a historical impact on the 2016 presidential election. Produced by my companyRevelations Entertainment, in partnership with Academy Award-nominated director Leslie Iwerks. You can find out more about the film at Selling Lies Documentary or https://www.sellingliesdoc.com/.

Posted by Morgan Freeman on Wednesday, 5 December 2018