Мон Блан пониска за еден метар од последното официјално мерење во 2017

Француски експерти тврдат дека Мон Блан, планината со највисок врв во западна Европа, е речиси еден метар пониска од претходната официјална височина, пренесува Гардијан.

Географските експерти велат дека по експедицијата во средината на септември, планината која се наоѓа во срцето на француските Алпи била висока 4.807,81 метри, пониска од нивната последна објавена проценка од 4,808,72 метри во 2017 година.

„Сега останува климатолозите, глациолозите и другите научници да ги разгледаат сите собрани податоци и да ги изнесат сите теории за објаснување на овој феномен“, рекоа тие.

Додека алармот расте низ целиот свет поради топењето на глечерите, официјалната висина на Мон Блан е на надолна линија повеќе од една деценија. Највисокото читање изнесувало 4.810,90 метри во 2007 година.

Планината губи просечно 13 сантиметри во висина годишно од 2001 година, велат географските експерти.

Целта на редовните мерења е да се создаде модел на ледениот слој и да се обезбеди прецизна база со податоци што ќе им биде достапна на сите експерти.

Читањата варираат од година во година поради постојаниот слој снег на врвот, кој делува како огромни наноси со снег и варира при силен ветер и врнежи.

„Од почетокот на времето, надморската височина на Мон Блан постојано варираше“, велат експертите, истакнувајќи дека „карпестиот“ дел од самитот кулминира на 4.792 метри.

Експедицијата за мерење се спроведува на секои две години, но експертите во средата открија дека не ја објавиле „исклучително ниската“ бројка во 2019 година од 4.806,03 метри.

Ова читање одлучиле да го земат со резерва и одлучиле да се почека мерката во 2021 година „за повеќе научни објаснувања“, велат тие.

Годинешната експедиција има корист од исклучителните временски услови, што го прави најточно читање досега, додаваат тие, истовремено предупредувајќи да не се брза со толкување.

„Не треба да извлекуваме избрзани заклучоци за мерењата извршени само од 2001 година со ваква прецизност“, рече Денис Борел, еден од експертите.