Момче пешачи 321 километар до Лондон за да побара оданочување на јаглеродот

11-годишно момче започна марш долг 321 км од својот дом во Јоркшир до Вестминстер за да ја подигне свеста за климатските промени, пренесува BBC.

Џуд од Хебден Бриџ вели дека кога ќе пристигне во Лондон, сака да лобира кај министрите за потребата од данок на јаглеродот.

Петиција, со која се повикува на парламентарна расправа за данок на јаглерод, беше започната во февруари од кампањата „Нула јаглерод“.

Владата соопшти дека е посветена на намалување на емисиите за 78% до 2035 година.

Џуд се инспирирал откако прочитал книга за која вели дека нуди решенија за климатските промени, вклучително и данок на јаглеродот. Потоа, тој дознал и за петицијата на Нула јаглерод.

„Се надевам дека оваа петиција ќе достигне 100.000 потписи за да може да се расправа во парламентот“, рече тој.

„Тоа би ги натерало бизнисите да помислат дека ќе ги чини повеќе пари да користат фосилни горива и необновливи опции, отколку да користат зелени или обновливи алтернативи.

Владата ја испитуваше врската помеѓу данокот и животната средина, вклучително и данок на јаглерод.

Сепак, по консултациите, таа исклучи поширок данок на јаглерод во корист на системот за тргување со емисии во Велика Британија.

Одговарајќи на петицијата, владиниот портпарол изјави:

„Владата останува посветена на одржувањето на амбициозната цена на јаглеродот за да се осигури дека загадувачите продолжуваат да плаќаат за своите емисии“.

Џуд дошол до идејата да прошета до Лондон, инспириран од пријател на чичко му кој возел велосипед низ целиот свет, за да помогне во подигнувањето на свеста.

„Прочитав и за едно момче кое возеше велосипед од Палермо до Англија за да се обиде да ја подигне свеста за бегалците“, рече тој.

Момчето има намера да пешачи по 16 км секој ден, 21 ден и се надева дека ќе може да ги инспирира другите млади да се справат со своите предизвици.

Неговата мајка вели : „Тој е прилично решително дете“.

Таа додаде дека им позајмиле камп приколка и исто така престојувале со луѓе по должината на трасата.