Млади во Јапонија го тужат операторот на нуклеарната централа во Фукушима, заболеле од рак по катастрофата

Шест млади Јапонци го тужат операторот на нуклеарната централа во Фукушима откако заболеле од рак на тироидната жлезда по нуклеарната катастрофа во 2011 година. Тужителите, на возраст меѓу шест и 16 години за време на катастрофата, велат дека добиле рак од изложеност на радијација, пренесува BBC.

На сите им беше извршена операција за отстранување на делови или на целата тироидна жлезда, изјави нивниот адвокат. Сепак, тие можеби ќе се помачат да докажат дека зрачењето е тоа што довело до нивниот рак.

Нивната тужба бара компензација од 5,4 милиони долари од операторот на централата „Токио Електрик Пауер Компани“ (Тепко).

Портпаролот на компанијата рече дека тие се запознаени со поднесената тужба и дека ќе се произнесат откако ќе ги видат деталите.

Нуклеарната катастрофа во Фукушима се случи на 11 март 2011 година кога силен земјотрес во североисточна Јапонија предизвика цунами што доведе до нуклеарно топење.

Тоа беше најлошиот инцидент со нуклеарната енергија од катастрофата во Чернобил во Украина во 1986 година, но се сметаше за многу помалку штетен за локалното население бидејќи беа испуштени далеку помали количини на радиоактивен јод.

Сепак, долгорочните ефекти од зрачењето остануваат предмет на дебата.

Експертскиот панел на Обединетите Нации минатата година заклучи дека катастрофата не довела до никакви директни здравствени проблеми за населението. И извештајот на Светската здравствена организација од 2013 година рече дека катастрофата нема да предизвика никакво забележливо зголемување на стапката на рак во регионот.

Но, во 2018 година, јапонската влада објави дека еден работник починал по изложување на радијација и се согласи дека неговото семејство треба да биде обештетено.

Сепак, тужителите во овој нов случај велат дека е веројатно ракот да е предизвикан од изложеност. Ниту еден од тужителите – сега на возраст меѓу 17 и 27 години – немал семејна историја на рак на тироидната жлезда.

„Некои тужители имаа потешкотии да напредуваат до високото образование и да најдат работа, па дури и се откажаа од своите соништа за иднината“, изјави адвокатот Кеничи Идо за новинската агенција АФП.

Случајот привлече значителен национален интерес. Многу луѓе кои беа евакуирани од Фукушима остануваат претпазливи за областа и одбија да се вратат во своите домови повеќе од една деценија по катастрофата.