Мисијата на една Нигеријка за спасување на желките и плажите од пластика

Доинсола Огуни, заедно со околу 20 деца-доброволци, енергично го пребарува песочниот брег во нигерискиот крајбрежен град Лагос, откопувајќи ги длабоко закопаните отпадоци и пластика во песокот, кои се смртоносни за морските желки.

Плимата е повлечена, а слој на расфрлани остатоци низ златниот песок се појавуваат додека брановите се повлекуваат во океанот. Секој вид на вештачки отпад може да се замисли, од полистирен, скршена керамика, износени апостолки, градежни материјали, дури и шприц.

Ова е плажата Елегуши – и ништо не може да ја победи убавината на атлантското крајбрежје, освен ѓубрето што веднаш се забележува.

„Понекогаш надвладејува“, вели Огуни, еко-активистка, кој работи на програма за отстранување на сметот од плажата.

Секоја недела таа и нејзината волонтерска екипа собираат околу 50 големи вреќи со ѓубре. Тоа е огромна задача, но 30-годишната активистка застана во првите редови за да се бори против уништувањето предизвикано од загадувањето.

Освен што ја чисти јавната плажа, таа сади дрвја и ги спасува загрозените морски желки.

„Секогаш морам да ја гледам позитивната страна. Секое утро кога ќе се разбудам, се бањам. Секое утро кога се разбудам, се обидувам да ја исчистам плажата. Всушност, ја бањам плажата“.

Таа е основач на Детската градина на плажа, простор кој се протега на повеќе од седум хектари по должината на брегот, каде што децата доаѓаат да учат за животната средина. Овде ги учи децата за морските животни и рециклирањето низ спорт, игри и песни, па очигледно е зошто децата постојано се враќаат.

Огуни верува дека промената започнува со младите. Нејзината љубов кон природата, вели, се должи на нејзиното детство поминато надвор, во Лагос.

Иако се школувала за адвокат, таа сфатила дека сака да ја пренесе својата страст за животната средина на следната генерација. Одлучила да формира добротворна организација пред седум години, додека студирала. Детската градина е резултат на таа идеја.

„Секој пат кога сакав да земам свеж воздух додека студирав, одев на плажа за да се релаксирам. Сфатив дека плажата е многу валкана. Не можев да бидам среќна дури и на такво место”.

Затоа одлучила да преземе акција. Затоа ја искористила својата база на податоци од претходните добротворни проекти за да најде волонтери што ќе ја исчистат плажата и редовно ќе го одложуваат отпадот што може да се рециклира.

Не било потребно многу за да сфати дека чистењето на плажата и спасувањето на морските желки одат рака под рака. Презела нова акција кога увидела дека многу од влечугите доаѓаат да се чистат и размножуваат на брегот.

„Поголемиот дел од времето желката е дезориентирана, особено кога тие е заглавена во ѓубре или фатена во тревата”, објаснува Огуни.

„Ние се обидуваме да ги задржиме на темно место, а подоцна да ги ослободиме”.

Многу од младите морски желки што излегуваат на брегот умираат поради условите на плажите.

„Токму сега морските желки јадат повеќе пластика отколку храна”, вели таа. „Тоа во основа е она што ги убива морските желки”.

Затоа, вели дека од суштинско значење луѓето што живеат во крајбрежните заедници да се едуцираат за потребата да се зачуваат овие суштества. Според неа, негувањето на односите со луѓето во овие населби и вклучувањето во процесот, игра централна улога во образовниот процес.

Таа вели дека од суштинско значење е да им се објасни на заедниците, кои главно зависат од риболовот, што би изгубиле ако ги снема морските желки. Објаснува дека исхраната на морската желка се состои од медузи, алги и морска трева.

„Медузите се токсични. Доколку [ние] имаме многу медузи во океанот, ќе има помалку риби, а тоа ќе предизвика недостиг од храна“.

„Сакам во мојот живот да ги видам Нигеријците и Африканците да се грижат за животната средина“, вели младата Африканка.