Михаел Ханеке и неговиот филм „Скриено“ во фокус на „Контра кадар“ во среда

Овој пат, „Контра кадар Скопје“ ќе одржи проекција во среда, наместо во досегашниот редовен термин, понеделник. Фокус ќе биде австрискиот сценарист и режисер Михаел Ханеке и неговиот филм „Скриено“(2005).

„Скриено“ е психолошки трилер кој раскажува за еден брачен пар кои се тероризирани од страна на серија видео касети оставени пред нивниот куќен двор.

„Caché e добар избор, како претставник на Ханеке за тие кои до сега не се запознале со режисерот, а тие кои го познаваат ќе им биде “задоволство” да го гледаат повторно.

Ханеке е автор на филмови кои го оставаат гледачот често во психолшко-социјална мисла. Често во шок и терор, со изненадни и долги кадри пробува да предизвика емоција кај гледачот. Тој како што и самиот кажува пробува филмот да го искористи како средство со минимална манипулација која на гледачот би му пренела битна опшетствена порака/мисла, па затоа и неговите филмови се често критикувани како тешки, неразбирливи, одбивни“, се вели во најавата за настанот.

По проекцијата следува дискусија, на која ќе се постават прашањата:

Како секој го разбира Ханеке?
Дали неговиот филмски јазик е функционален за да се пренесе порака?
Дали постои причина за насилство во филм, и како е тоа доживувано, каков ефект има?
Дали хуманоста има граници? Дали карактерите на Ханеке служат за подобро запознавање со насилници?

Проекцијата ќе започне во 20 часот, во кино Култура и е бесплатна.