Ми се смее ми се плаче – Доаѓаат „Скомрахи 2018“

Со цел да ја разбијат монотонијата во градот, доаѓаат интернационалните студентски средби „Скомрахи 2018“ или фестивалот за театар, филм и културен контраст на секојдневието. Од 1 до 6 ноември на Факултетот за драмски уметности – Скопје пред публиката ќе се претстават студентите од aкадемиите и факултетите за драмски уметности од регионот и Европа.

Скомрахи за првпат се одржаа во 1988 година како одговор на потребата на студентите да разменуваат искуства и знаења со други академии и факултети, а веќе е прераснаа во уникатно фестивалско искуство за сите кои сакаат да ја поддржат студентската театарска и филмска сцена.

Во шесте дена на Скомрахи, публиката ќе има можност да ги погледне филмовите и претставите на студентите од академиите и факултетите од Белград, Фрајбург, Загреб, Осјек, Сарајево, Приштина и Скопје.

Фестивалот ќе го отворат студентите по актерска игра од четврта година на Факултетот за драмски уметности – Скопје во класата на проф. М-р Мими Таневска – Србиновска и дем. Ангелчо Илиевски со претставата „ММЕ кој прв почна“ по текст на Дејан Дуковски.

Посветени на секојдневието во кое ни се смее и ни се плаче, каде остро изразената спротивност е неизбежна, покрај главната програма на Скомрахи, студентите од ФДУ ве покануваат на СкомрахOFF, придружна програма која ќе понуди музика, дружба и алтернативни активности за сите.

За сите оние на кои им се смее и им се плаче, влезот е бесплатен.

За повеќе информации, следете ја Фејсбук страната на Скомрахи, како и Инстаграм профилот @skomrahi.