Метро станица во Лондон ќе прерасне во кино

Во Лондон се уште постојат делови од метроа кои се недопрени од патниците и туристите. Едно од нив е напуштената станица „Charing Cross“ во центарот на градот, во која од мај ќе се прикажуваат класични филмови.

Underground Film Club ќе ги покани филмските љубители во станицата, во која биле снимени неколку филмови како „Skyfall“ и „Paddington“.

„Blade Runner“, „Some Like It Hot“, „An American Werewolf in London“, „Strangers on a Train“, „Paddington“, „Breakfast at Tiffany’s“, „Casablanca“ и „Cinema Paradiso“ се само дел од филмовите кои ќе бидат прикажани.

„Лондонското метро дозволува ваков вид на настани, така што проекциите се шанса која се случува еднаш во животот“- вели  Gerry Cottle Jnr, ко-основачот на подземниот филмски клуб.

Организаторите најавија штандови за пуканки, бар и продавачи на храна во станицата, која е затворена за јавноста од 1999 година. Некои вечери пак, ќе се одржуваат и настапи на бендови, диџеи и разни активности.