Мејлови и телефони за пријавување непочитување на меркитe за справување со КОВИД -19

Владата и Инспекцискиот Совет апелираат до граѓаните да ги пријавуваат затекнатите неправилности и непочитување на владините мерки и препораки за спречување на ширењето на заразата од КОВИД- 19.

За поефикасно дејствување и одговор на прекршувањата инспекторатите отворија нови е-мејл адреси, а ставени се во функција и бесплатни телефонски линии. Неправилностите и поплаките може да се пријавуваат на следните мејлови и броеви:

Државан инспекторат за труд  poplaki@dit.gov.mk
151 31

Државен пазарен инспекторат  nepravilnosti@dpi.gov.mk
191

Државен санитарен и здравствен инспекторат  prijavi.dszi@gmail.com
0800 255 55

Агенција за храна и ветеринарство  sin@fva.gov.mk
0800 3 2222

Државен инспекторат за транспорт  prijavi@dti.gov.mk

Агенција за лекови и медицински средства  prijavi@malmed.gov.mk

Од Влада порачуваат дека инспекциските служби со сите свои капацитети продолжуваат интензивно да работат на терен, а секој кој нема да се придржува до мерките ќе биде санкциониран.

„Овие мерки се донесени во интерес на здравјето на граѓаните и на јавното здравје и мора да се почитуваат. Повикуваме на одговорност од секое правно лице, од секоја индивидуа во нашето општество. Јавното здравје зависи од сите нас“, стои во соопштението.