Мажи во Иран носат хиџаб од солидарност кон своите сопруги

Мажите во Иран носат хиџаб како начин да покажат солидарсност кон жените во државата, кои се принудени да ги покриваат своите глави во јавност.

Носењето на хиџаб е строг пропис на таканаречената „полиција на моралот“ во Иран. Ваквото правило постои од Исламската револуција во 1979 година. Жените кои не носат хиџаб или се смета дека носат „лош хиџаб“ со тоа што имаат дел од својата коса оставено надвор или го покажуваат лицето, се соочуваат со различни казни, од кои најсериозна е затвор.

Државни реклами кои се појавуваат на билборди низ Иран ги претставуваат тие кои не носат хиџаб како разгалени и без достоинство. Жените се учат и дека доколку не се покриваат целосно, ризикуваат да бидат сексуално злоупотребени од маж.

Но, жените започнаа различни протести против задолжителниот хиџаб низ цела држава, а некои од нив ги бричат своите глави за да можат да се појават во јавност без вел.

Во текот на изминатата недела, голем број мажи се појавија на фотографии, носејќи хиџаб, со својата сопруга или роднина чија коса е откриена до нив.

Сликите се споделуваат после повик од Масих Алинеџад, иранска активиста и новинарка која живее во Њујорк. Таа ги повика мажите да ја поддржат во нејзината кампања против задолжителниот хиџаб.

Алинеџад ја води My Stealthy Freedom кампањата и често споделува фотографии од жени кои живеат во Иран и кои уживале во момент на„скриена слобода“, вадејќи го својот хиџаб надвор од домот. Ги замолила мажите да и помогнат, популаризирајќи го хаштагот #meninhijab.

#مردان_باحجاب حالا هي فحش بدهند و هي بگويند ديوث و هي بگويند بي غيرت اين نسلِ آگاه امروز ايران است كه براي انگ ها و برچسب هاي تبليغاتي تره هم خُرد نمي كند. مطلب ارساليِ مربوط به اين عكس: هنگامی که داشتیم عکس میگرفتیم. همه ش خنده شان میگرفت و مجبور شدم عکس را چند بار بگیرم تا بالاخره یکی از آنها خوب شود و من بتوانم برایتان بفرستم. در همان چند دقیقه یهو همسرم با قیافه ای در هم گفت: زود باش دیگه، پختم این توو… همین که عکس را گرفتم، همسرم لباس ها را دراورد و گفت: اه…، واقعا طاقت فرساست! عین چیزی که بعد از پنج دقیقه گفت، کلمه ی طاقت فرسا بود، آنوقت سي و هشت سال است که یک بار طاقت فرسا را به ما تحمیل میکنند که نکند دیگری به بیراهه رود و مردانمان لغزش کنند. هیچ کسی هم نباید صدایش در بیاید و شکایتی بکند! براستی که این تحمیل بی غیرتیست نه نبود آن… .

A photo posted by Masih Alinejad (@masih.alinejad) on

#مردان_باحجاب ايران است و اگر قرار است زنان را قضاوت كني كافيست يك بار لباسي كه به آنها تحميل شده را به تن كني. من تحمل پويشدنش را براي چند لحظه هم نداشتم، پنداشتم خواهرم حتما قوي تَر از من است كه اين همه سال اين اجبار را تحمل كرده ولي از تلاش براي رسيدن به مدارج بالاي علمي و دانشگاهي باز نماند…. حق انتخاب پوششي كه زنان در بسياري از كشورها از آن برخوردارند در ايران ممنوع است اين توهين به مردان ايراني هم محسوب مي شود. با اين ادعا كه زن با حجاب در ايران امن تَر است در واقع به مردان ايراني به چشم انسان هايي نگاه مي شود كه قدرت كنترل ندارند و بهتر است هر زني به محض رسيدن پايش به ايران فورا حجاب اجباري را بپذيرد چون در غير اين صورت امن نيست؟ به اميد روزي كه زن و مرد با احترام و اقتدار كنار هم زندگي كنند نه با توهين و تحقير .

A photo posted by Masih Alinejad (@masih.alinejad) on

„Повеќето од овие мажи живеат во Иран и посведочиле колку нивните роднини страдат од полицијата на моралот и понижувањето поради задолжителното носење хиџаб“, вели таа.

„Со години, од детство до станување жена, сме принудени да го носиме хиџабот и да го издржиме губењето на нашето достоинство. Многу мажи се навикнаа да гледаат жени во задолжителен хиџаб секој ден, и мислат дека тоа е нормално. Но, за милиони ирански жени, тоа е навреда за нивното достоинство“, додава.