Машините ќе извршуваат половина од сите работни задачи до 2025 година

Половина од сите работни задачи ќе бидат управувани од машини до 2025 година во промена што веројатно ќе ја влоши нееднаквоста, предвидува извештајот на Светскиот економски форум.

Во него се вели дека „роботската револуција“ ќе создаде 97 милиони работни места ширум светот, но ќе уништи скоро исто толку, оставајќи ги во опасност некои заедници.

Рутинските или рачните работни места во администрацијата и обработката на податоците се најмногу загрозени од автоматизација, рече СЕФ.

Но, се вели дека ќе се појават нови работни места во грижата, големите податоци и зелената економија.

Истражувањето на Форумот опфати 300 најголеми светски компании, кои меѓу нив вработуваат осум милиони луѓе ширум светот.

Повеќе од 50% од анкетираните работодавци изјавиле дека очекуваат да ја забрзаат автоматизацијата на некои улоги во нивните компании, додека 43% сметаат дека веројатно ќе ги намалат работните места поради технологијата.

СЕФ соопшти дека пандемијата го забрзала усвојувањето на нови технологии, бидејќи фирмите се обидуваат да ги намалат трошоците и да усвојат нови начини на работа. Но, тоа предизвик работниците сега да се соочуваат со двојна закана од „забрзување на автоматизацијата и последиците од рецесијата на Ковид-19“.

„[Овие работи] ги продлабочија постоечките нееднаквости на пазарот на трудот и ги свртеа придобивките во вработувањето остварени од глобалната финансиска криза во 2007-2008 година“, рече Саадија Захиди, управен директор на СЕФ.

„Тоа е двојно сценарио за нарушување што претставува уште една пречка за работниците во ова тешко време. Прозорецот за можност за проактивно управување со оваа промена се затвора брзо“, додаде тој.

СЕФ вели дека во моментов околу третина од сите работни задачи се ракуваат со машини, а остатокот го прават луѓето, но до 2025 година билансот ќе се смени.

Улоги кои се потпираат на човечки вештини, како што се советување, донесување одлуки, расудување, комуникација и интеракција, ќе се зголемат во побарувачката. Исто така, ќе има „наплив“ на побарувачката за работниците да пополнат работни места во зелената економија и нови улоги во области како што се инженерството и ,,облак-компјутерите”.

Но, се вели дека милиони рутински или рачни работни места ќе бидат тргнати од технологијата, што најмногу влијае на најниско платените, најниско квалификуваните работници.

Во извештајот се вели дека милиони ќе треба да бидат преквалификувани за да се справат со промената, додека владите ќе мора да обезбедат „посилни безбедносни мрежи“ за овие работници.