Македонска зелена бизнис идеја освои 10 илјади долари на регионален натпревар

Македонска зелена бизнис идеја за прв пат победи на регионалниот натпревар „Филантропија преку зелени идеи“ кој оваа година се оддржа 24-27 јули во Боге-Косово, во организација на Фондот на Браќата Рокфелер од САД, а се спроведува на Балканот во изминатите 4 години, соопштија од Здружение за социјални иновации – АРНО.

Носител на идејата е „Прва кооператива на потрошувачи на органска храна- Наша Добра Земја“ која конкурираше со проект за поддршка на мали маргинализирани земјоделци кои произведуваат хемиски нетретирана храна.

На форумот се натпреваруваа вкупно 15 зелени бизнис идеи од 5 балкански држави, и тоа: Македонија, Албанија, Косово, Црна Гора и Србија. Освен македонската победничка идеја на „Наша Добра Земја“ победи и српската идеја „Еко-камп од дрвени куќички“ и црногорската идеја „Градина Еко-логика“. Најдобрите три идеи ќе добијат финансиска поддршка од 10 000 долари.

„ Особено ни е драго што оваа година прв пат ја донесовме регионалната награда на Фондот на Браќата Рокфелер за филантропија и зелени идеи во Македонија! Искуството од националниот натпреар до победата во Косово беше фантастично, од повеќе аспекти. На национално ниво – од се срце им благодариме на АРНО за одличната организација и топла поддршка во процесот. На регионално ниво – почуствуваме дека со останатите учесници и организаторите имаме заедничка основа, вредност и верба – во моќта и влијанието на “зелените идеи” и нивниот потенцијал да допринесат кон промени. Ни личи дека ова е старт за многу регионални зелени интерконекции! Наградата ни преставува особено важен чекор за понатамошниот развој на „Наша Добра Земја“ во сферата на одржливост – додавање на овој за нас најважен елемент во “равенката” еколошко производство на храна во Македонија“, изјави Билјана Филиповска, основач на „ Наша Добра Земја“.

Останатите зелени бизнис идеи кои се натпреваруваа беа најразлични, почнувајќи од собирање на лековити и ароматични билки и планински плодови за произведување на природни чаеви во Косово, произведување на рачно изработени органски сапуни од локални билки во Албанија, реконструирање на стари воденици во Србија, до поправка и редизајн на стар мебел преку трансформирање на истиот во нешто ново, корисно, убаво и повторно функционално (Србија), па се до 3D машина за принтање која користи биоразградлива пластика (Косово), биогас од фарми за кокошки (Косово), рачно изработени торби и марами со илустрации од принцези од Црна Гора, рурален туризам преку промоција на тури за гледање на птици (Албанија).